Lilla Edets kommun - startsida

Information om coronaviruset

Sidan uppdaterad 31 mars, kl. 17.00. Se respektive stycke för ytterligare detaljer.

Lilla Edets kommun följer aktivt händelseutvecklingen med anledning av coronaviruset och sjukdomen covid-19. Kommunen följer och arbetar utifrån de rekommendationer och direktiv som kommer från ansvariga myndigheter. Länkar till ansvariga myndigheter hittar du till höger här på sidan.

Viktigt att vi tillsammans tar ansvar för att minska smittspridningen

För att minska risken för smittspridning är det viktigt att vi alla tar vårt ansvar. Folkhälsomyndigheten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Socialstyrelsen och Utrikesdepartementet uppmanar allmänheten att:

 • Stanna hemma när du har symtom som påminner om förkylning eller influensa. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går till jobb eller skola.
 • Äldre människor har större risk att bli svårt sjuka. Därför är det viktigt att inte i onödan besöka personer på sjukhus och äldreboenden. Låt bli sådana besök om du känner dig det minsta sjuk.
 • Personer över 70 år bör begränsa kontakter med andra människor så långt det går under en tid framöver
 • Tvätta händerna med tvål och varmt vatten ofta.

Information på olika språk om covid-19 och hur du skyddar dig och andra från smittalänk till annan webbplats

Information in other languages at folkhalsomyndigheten.selänk till annan webbplats

Information på teckenspråklänk till annan webbplats

Information på lättläst svenskalänk till annan webbplats

Rekommendationer kring resor

Utrikesdepartementet avråder från icke nödvändiga resor till samtliga länderlänk till annan webbplats.


Regeringen beslutade den 17 mars att tillfälligt stoppa icke nödvändiga resor till Sverigelänk till annan webbplats, i syfte att mildra effekterna av coronavirusets utbrott och minska spridningen av covid-19.


Folkhälsomyndigheten uppmanarlänk till annan webbplats till att tänka igenom om planerade resor inom Sverige verkligen är nödvändiga att genomföra. Den som är sjuk ska inte resa alls.


Länk till krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Begränsade möjligheter vid sammankomster och tillställningar

Regeringen har fattat beslut om att ytterligare begränsa möjligheten till allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Beslutet gäller från 29 mars och begränsningen innebär ett maxantal på 50 deltagare.Läs mer om detta på Polismyndighetens webbplats.länk till annan webbplats


Folkhälsomyndigheten har tagit fram information och underlaglänk till annan webbplats till arrangörer av evenemang. Bland annat finns en checklista med saker att tänka på för att minska risken att covid-19 sprids.

Folkhälsomyndigheten har klart och tydligt uttalat att skolan inte påverkas utan ska vara öppen som vanligt. De påpekar även att det inte finns någon anledning att ställa in små evenemang, till exempel träningar för barn. Det är snarare viktigt att aktiviteter som är bra för hälsan pågår.

Vill du bidra? Anmäl ditt intresse för tillfälligt arbete!

På grund av sjukdomen Covid-19 har vi behov av medarbetare i våra verksamheter som vill göra nytta med kort varsel, både för längre och kortare uppdrag. Vi söker i första hand dig som har kompetens och erfarenhet som kan användas inom vård och omsorg men också inom verksamheter som hanterar renhållning, kost samt barnomsorg.

Även du som inte har några förkunskaper eller utbildningar inom dessa områden är välkommen att söka! Vi förväntar oss att du är ansvarstagande, intresserad av människor och trivs med varierande arbetsuppgifter. Du kommer att introduceras för den verksamhet du ska arbeta i.

Vill du vara med och bidra med din kompetens? Sök idag!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vård och omsorg (uppdaterad 2020-03-31, kl. 17.00)

Då äldre personer ingår i en riskgrupp är det extra viktigt att du som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre inte går till jobbet om du får symtom på luftvägsinfektion.

Besöksförbud på äldreboenden

Enligt ett regeringsbeslut införs besöksförbud på landets alla äldreboenden från och med onsdag 1 april. Klicka här för att läsa mer

Träffpunkterna är stängda tills vidare.


Västtrafik genomför tillfälliga förändringar inom färdtjänst och sjukresor med anledning av Covid-19.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Undvik sociala kontakter om du är över 70 år

Folkhälsomyndigheten uppmanar personer över 70 år att begränsa sina sociala kontakter.

 • Begränsa nära kontakter med andra.
 • Undvik platser med många människor som till exempel affärer eller kollektivtrafik.
 • Håll kontakten med nära och kära via telefon eller dator.
 • Promenera gärna utomhus.
 • Be om hjälp med att handla mat.


Hämta ut läkemedel för någon annan - hur fungerar det?

Om någon behöver hjälp med att hämta ut receptbelagda läkemedel på apotek finns information om vad som krävs för det och hur du gör på eHälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats

Hjälp med att handla mat
Svenska kyrkan i Lilla Edet erbjuder hjälp att handla mat när du håller dig isolerad, om du av någon anledning inte själv kan använda butikernas Onlinetjänster och saknar ett nätverk omkring dig som kan hjälpa dig att handla.

Förskola, skola och öppna förskolan (uppdaterad 2020-03-27, kl. 16.15)

Lilla Edets kommuns förskolor och skolor håller öppet som vanligt och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Barn som är friska ska gå till förskola och skola. Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Bildningsförvaltningen planerar också för hur verksamheterna ska organiseras vid ändrade förutsättningar.


Ett utskick med information med anledning av coronaviruset och sjukdomen Covid-19 gjordes torsdag 12 mars till vårdnadshavare via lärplattformen Unikum. Du kan också ta del av utskicket här: Information om coronavirus och sjukdomen Covid-19 för förskola, fritidshem och skola, 2020-03-12PDF


Bildningsförvaltningen uppmanar vårdnadshavare som blivit permitterade att inte lämna sina barn på förskolan eller fritidshem den närmaste perioden. Ett utskick med information om detta gjordes fredag 27 mars till vårdnadshavare via Unikum. Klicka här för att ta del av utskicket.PDF


Öppna förskolan tillfälligt stängd 17 mars - 17 april.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Tillfälliga förändringar inom förskola och fritidshem kan behöva göras med kort varsel.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Vårens nationella prov ställs in

De nationella proven i grund- och gymnasieskolan samt i vuxenutbildningen ställs in. Skolverket fattar formellt beslut under veckan.
Pressmeddelande, Skolverkets webbplatslänk till annan webbplats


Så pratar du med barn om coronaviruset

BRIS, Barnens rätt i samhället har i samarbete med krisinformation.se tagit fram tips på hur du vuxen pratar med barnlänk till annan webbplats om coronaviruset.

SFI-undervisning (uppdaterad 2020-03-18 kl. 07.30)

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation och ett regeringsbeslut går SFI över till distansundervisning från och med 18 mars och tills vidare.

Det innebär att SFI-eleverna från och med 18 mars inte kommer att ha sin undervisning på plats i Lärcentrums lokaler, utan uppmanas att vara hemma och fortsätta sina studier enligt de instruktioner som de får från sina lärare.

Gymnasieskolor (uppdaterad 2020-03-23 kl. 16.30)

Gymnasieskolor uppmanas nu att bedriva distansundervisning enligt rekommendation från Folkhälsomyndigheten och regeringsbeslut.

Lilla Edets kommun har ingen egen gymnasieskola utan köper platser till kommunens gymnasieelever. Kolla upp med din gymnasieskola hur dina studier ska bedrivas.


Vårens nationella prov ställs in

De nationella proven i grund- och gymnasieskolan samt i vuxenutbildningen ställs in. Skolverket fattar formellt beslut under veckan.
Pressmeddelande, Skolverkets webbplatslänk till annan webbplats

Kultur och fritid (uppdaterad 2020-03-31 kl. 17.00)


Biblioteket har beslutat om tillfälliga lånevillkor och utökad service

Fritidsgården Kosmos har stängt v.13-15.


Inställda evenemang

Vissa evenemang ställs in och andra flyttas fram.


Har du planerat in att vara med på ett evenemang rekommenderar vi att du alltid dubbelkollar informationen i evenemangskalendern på lillaedet.se/evenemanglänk till annan webbplats, där du kan läsa eventuella förändringar.

Företag och näringsliv (uppdaterad 2020-03-27, kl. 16.30)

Lilla Edets kommun vill gärna hjälpa det lokala näringslivet och därför har kommunstyrelsen fattat beslut om att underlätta för företag. Åtgärderna innebär bland annat att kommunen kan ge anstånd (längre betalningstid) för vissa avgifter. Läs mer.


Företag som har fått, eller riskerar att få, ekonomiska problem på grund av coronaviruset har möjlighet att vända sig till Företagsakutenlänk till annan webbplats för kostnadsfri ekonomisk rådgivning (för företag upp till 20 anställda).


Business Region Göteborg har startat upp ”Företagslots Extra” med extra bemanning på telefon och e-post välkomnar de alla företagare i Göteborgsregionen. De är uppdaterade med nationella stödpaket och andra möjligheter och erbjuder vägledning, rådgivning och stöd i olika form för att hjälpa dig som företagare. Läs mer på businessregiongoteborg.selänk till annan webbplats.


Verksamt.se har samlat information från myndigheterlänk till annan webbplats om det nya coronaviruset och covid-19, som är viktig för dig som företagare att känna till.


Folkhälsomyndigheten har gått ut med nya regler för restauranger och krogar
Restauranger, barer och cafeér i hela landet behöver behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av Covid 19.
Ta del av Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd.länk till annan webbplats

Turistrådet Västsverige erbjuder utbildning till besöksnäringsföretaglänk till annan webbplats med 70 procent ersättning av lönen.

Skydda dig och andra från smittspridning

För att förhindra spridningen av smittsamma sjukdomar – tänk på följande:

 • Tvätta händerna ofta
 • Hosta och nys i armvecket
 • Undvik att röra ögon, näsa och mun
 • Stanna hemma när du är sjuk

Ta del av Folkhälsomyndighetens informationlänk till annan webbplats eller affischPDF och filmer nedan.

Information på olika språk om covid-19 och hur du skyddar dig och andra från smittalänk till annan webbplats

Information in other languages at folkhalsomyndigheten.selänk till annan webbplats

Senast uppdaterad: 2020-03-31
Sidansvarig: Julia Domby

Ansvariga myndigheters information

Det är viktigt att vara källkritisk och vända sig till säkra källor för att få information. Här hittar du aktuell och säkerställd information om viruset, smittspridning och rekommendationer från myndigheterna:

Krisinformation.selänk till annan webbplats har ingångar till ansvariga myndigheters information om coronaviruset.

Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats är nationellt ansvarig för frågor som rör smittskydd. Ta gärna del av deras frågor och svarlänk till annan webbplats som uppdateras löpande, listan finns även på engelskalänk till annan webbplats.

Smittskydd Västra Götalandlänk till annan webbplats är regionalt ansvarig för smittskyddsfrågor.

Ring nationella informationsnumret 113 13 och få svar på dina allmänna frågor om coronaviruset och sjukdomen Covid-19. Det går att ringa informationsnumret dygnet runt.

Kontakta Vårdguiden 1177.selänk till annan webbplats om du behöver sjukvårdsrådgivning. Då kan du hjälp att bedöma symtom eller eller hjälp var du kan söka vård.

Ska du ut och resa? Utrikesdepartementetlänk till annan webbplats har information om reserekommendationer. UD avråder från icke-nödvändiga resor till samtliga länder.

Ta del av Livsmedelsverketslänk till annan webbplats frågor och svar kring livsmedel och vatten.

BRIS, Barnens Rätt I Samhället har i samarbete med krisinformation.se tagit fram tips på hur du vuxen pratar med barn om coronavirusetlänk till annan webbplats.

Migrationsverketlänk till annan webbplats har informationsblad på olika språk om att bromsa smittspridningen.

Polismyndighetenlänk till annan webbplats
Regeringen har beslutat att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare tillsvidare inte får hållas. Polisen ansvarar för att beslutet efterlevs.

Känner du stress och oro kring coronautbrottet som pågår? Ring Röda Korsets stödtelefon, 0771-900 800.länk till annan webbplats Här har du möjlighet att dela tankar och oro inför den situation som Sverige och världen befinner sig i på grund av coronautbrottet. Du kan få stöd och råd i hur du kan hantera situationen. Under samtalet försöker utbildad personal från Röda Korset bidra till lugn, trygghet, samhörighet, tillit och hopp.

 

Stödtelefonen är öppen för allmänheten måndag till fredag mellan kl. 12-16, alla samtal är anonyma.

Banner - tyck till om vår verksamhet (klicka här)
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »