Lilla Edets kommun - startsida
Jordglob

Klimatförändringar och miljö

Det som menas när det gäller klimatförändringar är den senaste decenniernas globala uppvärmning och hur det påverkar vår möjlighet att leva ett normalt liv framöver.

Växthuseffekten

Växthuseffekten reglerar jordens klimat och gör det möjligt för oss människor att leva här på jorden. När vi eldar fossila bränslen, olja, bensin, diesel och kol, släpps växthusgaser ut vilket gör att växthuseffekten blir starkare. Då stängs mer värme inne i jordens skyddande atmosfär och genomsnittstemperaturen ökar. Beroende på var man tittar ändras klimatet på olika sätt. På vissa ställen blir det regnigare och på andra torrare, men sett över hela jordklotet så ökar temperaturen sakta men säkert.
Här har du chans att se ditt personliga klimatavtryck baserat på din livstil. www.klimatkontot.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Miljöstörningar

Genom alla de olika varor som vi människor använder sprids tusentals ämnen via luft, vatten och jord. En del ämnen är giftiga och kan öka risken för sjukdomar. Det finns också ämnen som är mycket värdefulla på grund av att de är sällsynta. När vi gjort slut på dessa ämnen påverkas vårt levnadssätt allvarligt. Ett sådant ämne är fosfor vilket behövs för att växter ska kunna växa. Fosfor används mycket inom jordbruket och effekterna när det blir allt dyrare är att maten också blir dyrare. Det finns alltså många olika saker att tänka på som gör det svårt för alla oss som inte är specialister på miljöområdet. Men även om det inte känns som att du kan göra skillnad så...
  • beror en stor del av miljöproblemen på att vi handlar för mycket, av allt! Prova att stanna upp, räkna till 10 och sen göra ditt val.
  • Tävla med en vän om vilket som tar kortast tid hemifrån och till affären, cykel eller bil? Hur känns det att cykla till jobbet om du brukar åka bil i vanliga fall, har du testat?
  • Våga testa vegetarisk mat en gång i veckan, ärtsoppa utan fläsk men med pannkakor funkar bra!
Politiska beslut är viktiga, men det är de val som du och alla vi andra gör som påverkar mest!
Senast uppdaterad: 2021-01-05
Sidansvarig: Åsa Runosson
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »