Lilla Edets kommun - startsida

Återvinningscentralen

På återvinningscentralen (ÅVC) i Göta kan du som bor i Lilla Edets kommun lämna sorterat grovavfall, trädgårdsavfall, el- och elektronikavfall, vitvaror, återvinningsmaterial samt farligt avfall.

På ÅVC lämnar du ditt sorterade avfall i olika containrar. ÅVC är öppen för personbilar och lätta lastbilar lastade med högst 2 kubikmeter avfall. Du behöver ett ÅVC-kort, ett passerkort (se nedan), för att komma in på området.

Ändrade regler kring flytande farligt avfall

Mängden för avlämning av flytande farligt avfall på återvinningscentralen ändras från och med 1 juli till en begränsning på max 10 liter per behållare och max 20 liter per besök.


Med flytande farligt avfall menas exempelvis diesel, bensin, glykol, bromsvätska och spillolja.


Behållarna ska vara tydligt uppmärkta med information om vad de innehåller.


Klicka här för att läsa mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Återbruket stängt tillsvidare

Ta gärna del av tips inför ditt besök på ÅVC! Detta för att göra besöket hos ÅVC så tryggt som möjligt för er och vår personal.

Ordinarie öppettider

Måndag

Stängt

Tisdag - onsdag

kl. 13-19

Torsdag-lördag

kl. 9-15

Söndag

Stängt


Avvikande öppettider

Skärtorsdagen - torsdag 14 april

kl. 13-16

Långfredagen - fredag 15 april

Stängt

Påskafton - lördag 16 april

Stängt

Valborgsmässoafton - lördag 30 april

Stängt

Kristi himmelsfärdsdagen - torsdag 26 maj

Stängt

Pingstafton - lördag 4 juni

Stängt

Torsdag 23 juni

kl. 9-13

Midsommarafton - fredag 24 juni

Stängt

Midsommardagen - lördag 25 juni

Stängt

Klicka på bilden för en större version

24 avgiftsfria besök per år

Du som har ett avfallsabonnemang i kommunen har 24 avgiftsfria besök på ÅVC per år. Därefter kostar varje besök 312,50 kr. Tänk på att du behöver ha med dig ditt passerkort för att komma in på området.

Passerkort ÅVC

Alla som har avfallsabonnemang får ett passerkort till återvinningscentralen per hushåll. Passerkortet är en värdehandling som följer fastigheten eller lägenheten.


Beställning av passerkort till ÅVC

Om det saknas ett passerkort när du som fastighetsägare flyttar in i din bostad, mejla avfall@lillaedet.se för att beställa ett nytt kort. Det går också att besöka Medborgarservice i kommunhuset för att beställa ett kort. När du sedan fått meddelande om att ditt nya kort är klart kan du hämta det hos personalen på ÅVC. Kostnaden faktureras då den tidigare ägaren.


Förlust av passerkort

Vid förlust av passerkortet kan du få ett nytt för 250 kronor, inklusive moms. Mejla till avfall@lillaedet.se för att anmäla förlusten och beställa ett nytt. När du sedan fått meddelande om att ditt nya kort är klart kan du hämta det hos personalen på ÅVC. Om det saknas ett passerkort när du som fastighetsägare flyttar in i din bostad, gör du på samma sätt som ovan. Kostnaden faktureras då den tidigare ägaren.

Endast genomskinliga säckar till ÅVC

Vi tar endast emot avfall i genomskinliga säckar på ÅVC. Detta för att underlätta att sortera rätt och därmed öka miljönyttan. Läs mer på lillaedet.se/genomskinligasäckar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Företag

I dagsläget är det endast privatpersoner som får lämna avfall på återvinningscentralen, inte företagare. Företagare hänvisas till privata aktörer inom avfallshantering.

Återbruket på ÅVC - tillfälligt stängt

På återvinningscentralen hittar du också Återbruket, en avdelning där du kan lämna hela och fungerande saker som du själv inte har nytta av längre. Kanske hittar du i stället på Återbruket något som du skulle ha användning av. Saker från Återbruket tar du kostnadsfritt med dig. Återbruket är öppet på återvinningscentralens ordinarie öppettider.

Klädinsamling

Behållare för insamling av kläder hittar du utanför ÅVC-området, vid entrén.

Avlidna produktionsdjur

Återvinningscentralen har inte tillstånd att ta emot animaliska biprodukter. Avlidna produktionsdjur får därför inte lämnas in på återvinningscentralen, utan ska skickas till destruktion via Svensk Lantbrukstjänst. Döda sällskapsdjur samt avfall från husbehovsslakt om högst 3 kg kan du slänga i det gröna restavfallskärlet du har hemma. Avfallet ska då vara väl förpackat. Mer information om hantering av döda djur. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ensilageplast

Lilla Edets kommun tar inte emot ensilageplast (balplast), varken på återvinningscentralen eller i ditt avfallskärl. Ensilaget innehåller främmande föremål och får därmed inte blandas med plasten vi skickar vidare till återvinning. Ensilageplasten lämnar du till ett materialbolag som ansvarar för insamling. Läs mer på www.svepretur.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Asbest/eternit

Det finns möjlighet att lämna asbest och eternit på ÅVC. Tänk på att avfallet måste vara inplastat och tejpat. Det finns inga krav på mått men maxvikt på 25 kg per enhet gäller.

Senast uppdaterad: 2022-04-19
Sidansvarig: Jesper Gärder
Banner - tyck till om vår verksamhet (klicka här)
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »