Lilla Edets kommun - startsida

Tips och råd

Efter ert första presentationsmöte tar ni kontakten själva på det sätt som passar er bäst. Det får ni prata om på presentationsmötet och efteråt. För att kontakten ska bli bra för er båda/alla vill vi be er att tänka på några saker som vi vill framhålla.

Mötet är frivilligt och kravlöst

Språkvän är en frivillig verksamhet. När ni anmält intresse tar vi kontakt med er och föreslår en tid för att träffa alla en stund, var för sig eller i grupp. Sedan fortsätter ni träffas själva, så ofta ni vill. All kontakt sker på fritiden och är frivillig. Klargör gärna för varandra hur ofta ni kan träffas, kring vad och när - det är bra för att undvika missförstånd. Ni kan inte ställa krav på varandra. Men som i alla möten mellan människor är det viktigt med ömsesidig respekt och öppenhet, nyfikenhet, ödmjukhet och kanske även en del tålamod. Med god vilja, öppet sinne och goda skratt följer resten.

Träffas snart och sedan regelbundet

Planera helst in en eller flera träffar och påminn/prata gärna med varandra inför varje träff med ett kort SMS eller mejl. Kontakten blir ofta bättre om ni träffas regelbundet, speciellt i början när ni ännu inte känner varandra. Annars kan ni tappa kontakten fastän ni inte vill. Omstart kan vara svårt, därför hjälper vi er med det om det skulle behövas.

Med tid och fokus mognar kontakten

Det kan ta tid att bygga upp en ny kontakt och lära känna varandra - det brukar bli lättare efter några träffar. I början kan det vara lättare att fokusera på varandra om ni träffas själva och träffas på neutrala platser som passar er alla. Längre fram kan ni självklart träffas tillsamman med andra och på andra platser.

Förväntningar i början och senare

Till mötet kanske ni tar med er förväntningar, var tydliga med dem. Prata om varför ni anmält er och vilka förväntningar ni har på kontakten. Prata gärna om hur ofta och hur länge, när och andra praktiska detaljer.

Ömsesidighet i kontakten

För att kontakten ska bli bra för er båda är det viktigt med ömsesidighet. Det är bra om alla i matchningen är aktiva och engagerade och bygger upp kontakten — det vill säga söka och hålla kontakt, bestämma tillsammans, visa intresse och ödmjukhet inför varandra osv.

Se varandra och se området tillsammans

Bekanta er med varandra om bekanta er med Lilla Edet kommuns olika samhällen och platser. Fundera på vad ni vill hitta på när ni träffas, och vad området har att erbjuda. Förslag på aktiviteter att göra tillsammans kan vara: promenera tillsammans, upptäck närområdet, gå på café, matsäcksutflykt på era favoritställen, gå på bio, utställningar, bibliotek, gör studiebesök på skolan/jobbet/föreningen, utbyt kunskaper, cykla eller träna tillsammans, besök varandra, laga mat ihop mm.

                                                                                                     

Vi följer upp matchningen/kontakten

Efter att vi sammanfört er i en matchning följer vi upp kontakten — normalt inom 2-4 månader. Men vi uppskattar om även ni hör av er och berättar hur kontakten går, speciellt om det inte skulle fungera som tänkt eller för en ny matchning.

Om det inte skulle fungera

Om er kontakt inte fungerar, så fungerar den inte. Det är inget konstigt. Ett gott försök är ändå ett gott försök — och det går att försöka igen. En matchning som inte fungerar betyder inte att en ny matchning inte kan göra det. Ta gärna hjälp av oss om det skulle behövas. Möten mellan människor går inte att förutsäga, men med ett öppet sinne blir det lättare.

Senast uppdaterad: 2018-01-08
Fick du reda på det du ville veta eller fattades något? Var texten svår att förstå? Hittade du några felaktigheter? Tyck till om sidans innehåll via formuläret nedan. Meddelandet går till den som publicerat sidan.

Mariana Yverts
Administratör, Administration Ama Soc


Banner - tyck till om vår verksamhet (klicka här)
Lilla Edets kommun - länk till startsida
Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00  Telefax: 0520-65 74 20
www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »