Lilla Edets kommun - startsida

Vill du bli familjehem?

I Lilla Edets kommun finns behov av familjer som kan ta emot barn, ungdomar och vuxna i sitt hem under längre eller kortare tid. Du som är intresserad av att ställa upp som familjehem är välkommen att fylla i en intresseanmälan längre ner på sidan så ringer vi tillbaka till dig. 

Familjehem till ensamkommande ungdomar


Har du möjlighet att ge en ung människa i en besvärlig situation en hjälpande hand? Lilla Edets kommun söker nu familjhem till ensamkommande ungdomar. Är du intresserad? Fyll i din intresseanmälan längre ner på sidan.

Nu söker kommunen familjer och vuxna som vill bli familjehem. Ungdomarna är i behov av ett tryggt boende som är inriktat på praktisk inskolning i svenskt vardagsliv för att de senare ska kunna gå vidare till eget boende. Dagtid kommer de att gå i skola eller vara ute i arbetslivet.

Förutom nya kunskaper och en solidarisk handling erhåller du ersättning för omkostnader och får arvodesersättning. Du får stöd i olika frågor som kan uppstå av en socionom på socialförvaltningen. Vi ser helst att du är bosatt inom Lilla Edets kommun.

Sveriges Kommuner och Landstinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, SKL, har en specialwebbplats för ett bättre mottagande av ensamkommande barn och ungdomar. Webbplatsen vänder sig till kommuner men ger också värdefull information till dig som är privatperson och som vill engagera dig i ungdomarna.

Vem kan bli familjehem?


Det behövs många olika familjer men gemensamt är att det finns en stabil och ordnad tillvaro, både socialt och ekonomiskt. Familjehem är helt vanliga familjer, men med särskilt mycket värme, kraft och utrymme för ytterligare en familjemedlem. Ni bör ha tid, tålamod och engagemang. Det kan vara tufft ibland, men samtidigt berikande och meningsfullt.

Hela familjen berörs om ni bestämmer er för att bli familjehem. Har ni egna barn kommer de också att påverkas av att ni får en ny familjemedlem. Du kan vara gift, sambo eller ensamstående. Du kan bo på landet eller i en tätort, i hus eller lägenhet.

Hur går det till?


Anser ni i er familj eller om du är ensamstående, att ni/du har tid och engagemang att ta emot ett barn, en ungdom eller en vuxen som har behov av att bo i ett tryggt hem. Då är ni/du välkomna att kontakta oss genom att göra en intresseanmälan via webben så ringer vi tillbaka till er. Därefter bokas ett hembesök där vi träffas och pratar kring hur det kan vara att vara familjehem. Om vi sedan är överens om att gå vidare inleds en utredning som bland annat innebär en intervju med er/dig i fokus. Vi begär också in utdrag ut polis- och socialregister.

Vad innebär det att vara familjehem?


Du får stöd i ditt uppdrag från en familjehemssekreterare. Barnets situation följs upp av en särskilt utsedd socialsekreterare. I rollen som familjehem ingår det också att medverka till att barnet har kontakt med sina biologiska föräldrar och sitt gamla nätverk. Om barnet har behov av speciellt stöd till exempel i skolan, är i behov av behandling inom barnpsykiatrin eller liknande är du också ett stöd i dessa kontakter.

Ersättning


Att vara familjehem betyder inte att man blir anställd i kommunen, utan du har ett uppdrag. Uppdraget innebär att man får ett arvode som är skattepliktigt och pensionsgrundande och det utgår också omkostnadsersättning. Lilla Edets kommun följer Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) rekommendationer om ersättning till familjehem. Vill du veta mer om ersättningen, gå in på SKLlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där finns information om aktuella belopp i cirkulär som ges ut årligen.

Intresseanmälan

Intresseanmälan *

Kontaktuppgifter *
User information
Senast uppdaterad: 2018-01-09
Sidansvarig: Erica Suraiya
Banner - tyck till om vår verksamhet (klicka här)
Lilla Edets kommun - länk till startsida
Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00  Telefax: 0520-65 74 20
www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »