Lilla Edets kommun - startsida

Matförgiftning

Varje år drabbas cirka 500 000 personer i Sverige av matförgiftning. Ungefär hälften av de drabbade har ätit mat som har lagats i hemmet och hälften har ätit mat från serveringar.

Det finns bakterier överallt i vår omgivning och de flesta är nyttiga för oss. Blir halten bakterier i maten mycket hög eller om bakterien bildar gift kan du riskera att drabbas av matförgiftning. Symptom på matförgiftning är ofta kräkningar, diarré och magont. Bakterier kan spridas både via luften och genom personlig kontakt.

Viktigt att tänka på

  • Sätt in kylvaror, till exempel färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt.
  • Bra kylskåpstemperatur är + 4 °C. Ha gärna en termometer i kylskåpet.
  • Laga inte mat till andra när du är eller precis har varit magsjuk.
  • Tvätta händerna innan du börjar laga mat, men också direkt efter att du hanterat rått kött och fågelkött.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.
  • Använd hushållspapper, inte disktrasan, för att torka upp köttsaft.
  • Sätt in tillagad mat i kylen så snart som möjligt. Små mängder varm eller ljummen mat kan ställas in i kylen direkt. Större mängder kan delas upp i mindre behållare så att de svalnar snabbare, eller kylas i vattenbad eller utomhus, om det är kallt.
  • Varmhåll mat i lägst 60 °C.
  • Återupphetta mat ordentligt till minst 70 °C.

Att tänka på för vissa livsmedelsgrupper

 

Fisk och skaldjur

  • Frys vildfångad fisk som ska ätas rå, gravas, lättmarineras eller kallrökas i minus 18°C i tre dygn. Större hela fiskar kan behöva frysas ytterligare ett par dygn.
  • Ät inte okontrollerade musslor och ostron som plockats direkt från hav och strand.
  • Kokning eller motsvarande värmebehandling är det bästa sättet att minska risken för att bli sjuk av hälsoskadliga bakterier och virus i musslor och ostron.

 

Kött och fågel

  • Genomstek fågel och köttfärs.
  • Smaka inte på rå köttfärs.
  • Ät inte obesiktigat vildsvinskött.

 

Grönsaker och bär

  • Skölj grönsaker.
  • Koka frysta utländska hallon i en minut.
 

Mjölk och mejeriprodukter

  • Drick inte opastöriserad mjölk och ät inte färskost gjord på opastöriserad mjölk. Rådet är särskilt viktigt för små barn, gravida, äldre och personer med nedsatt immunförsvar.

 

Dricksvatten

  • Om du har en egen brunn, kontrollera att vattnet håller dricksvattenkvalitet.

Misstänkt matförgiftning

Om du misstänker att du drabbats av matförgiftning ska du kontakta Lilla Edets kommun (eller den kommun där du åt mat som du misstänker orsakade utbrottet) för att göra en anmälan. Det kan till exempel gälla mat från serveringar eller råvaror som du handlat i butik. Det är en fördel om anmälan kommer in till kommunen så snart efter utbrottet som möjligt, men handläggare tar även emot anmälningar då det gått en tid. När du anmäler kommer en handläggare att ställa frågor om bland annat var och vad du ätit innan symptomen uppkom. Handläggaren tar ställning till hur eller om det behöver utredas vidare.
Senast uppdaterad: 2019-03-15
Sidansvarig: Kristian Nordström
Banner - tyck till om vår verksamhet (klicka här)
Lilla Edets kommun - länk till startsida
Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00  Telefax: 0520-65 74 20
www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »